Historický vývoj programovatelných automatů.

Vývoj PLC začal po roce 1968 na základě požadavků amerických automobilek.

První programovatelné automaty (PLC) byly ve výrobě použity v r. 1969 a počátkem 70. let se začínají PLC rozšiřovat do celého světa.

První programovatelné automaty a jejich programovací přístroje byly realizovány na bázi pevné logiky. Od 70. letech 20. minulého století se k jejich konstrukci používaly mikroprocesorové řadiče a později mikroprocesory. V počátcích éry PLC disponovaly programovatelné automaty omezeným počtem instrukcí (obvykle byly obdobou funkcí relé), pomocí kterých se mohly sestavovat programy převážně logického typu.

Nejdříve se k zápisu a ladění programu PLC používaly pouze specializované programovací přístroje v podobě kufříků nebo kalkulátorů, příp. čelních panelů. Dnes jsou tyto přístroje  jako alternativa ponechány jen u nejjednodušších logických modulů.

V 80. letech se vývoj PLC zaměřuje na minimalizaci rozměrů, standardizaci komunikačního protokolu a symbolické způsoby programování.

S rozvojem PLC se začaly také množit různé komunikační protokoly se kterými automaty pracovaly a tak v 90. letech sílí snaha o jejich redukci a sjednocení. Od 90. let 20. přebírají úlohu programovacích přístrojů ve významné míře osobní počítače – stolní a přenosné, což se projevilo v jejich koncepci. Základem se stal specializovaný vývojový systém – počítačový program.  Posledním používaným standardem pro programování automatů se stala norma IEC 1131-3, která ujednotila programovací jazyky a vnesla do narůstajícího chaosu v této oblasti řád.

Příklad vývoje PLC Mitsubishi.

Předchůdcem dnešních PLC automatů byl PM automat, který se začal výrábět v roce 1977 ve firmě Mitsubishi Electric. PM automaty byly používany pouze v automobilových továrnách firmy Mitsubishi.

V roce 1981 Mitsubishi vstoupila na evropský trh. Jednalo se o automaty z rodiny MELSEC F.

Byl to první model, který měl zdroj, procesor, vstupy a výstupy integrované do jedné jednotky. Motto těchto dnů bylo "Co nejvíce výkonu do co nejmenší jednotky".

V roce 1990 uvadí Mitsubushi Electric automaty z rodiny MELSEC FX. S rychlostí 0.38 ms na jednu logickou instrukci se stal jedním z nejrychlejších ve své třídě.

1994 Mitsubishi Electric uvádí na trh automat velkostí kreditní karty. Oproti původním automatům z rodiny MELSEC FX došlo k zmenšení velikosti na polovinu.

V roce 1999 Mitsubishi Electric uvádí novou řadu automatů-MELSEC FX2N s rychlostí 0.08 ms na jednu logickou instrukci. Je to rychlost, která nebyla v této třídě dlouho  překonaná. Oproti prvním automatům řady MELSEC F je MELSEC FX2N 1250 krát rychlejší.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.39