Operátorské panely se objevují velmi často všude tam, kde je potřeba jednoduše a přehledně zobrazovat údaje o řízeném procesu. U dotykových panelů pak přibývá možnost ovládat zařízení pomocí dotykové obrazovky.


Jejich sortiment na trhu je značně široký, vyskytují se v podobě jednoduchých textových panelů, přes grafické terminály, až po velké panely postavené na platformě PC, případně samostatné průmyslové LCD displeje.

 

Většina těchto zařízení dokáže přímo komunikovat s PLC (RS232, LAN) bez nutnosti speciálního zařízení.

Displej může být černobílý –pro méně náročné úlohy vizualizace nebo barevný. Ovládání u tzv. TOUCH panelu se provádí pomocí dotykového displeje případně může komunikovat s připojenou klávesnicí.

Typickou úlohou panelu je zobrazovat požadované informace na základě povelů z PLC popř. jiného nadřazeného systému. Rovněž však dokáží vysílat data do PLC na základě naprogramovaných funkcí např. po stisknutí zobrazeného tlačítka.


Pro jejich programování existuje speciální software. Různé typy od různých výrobců vyžadují často speciální programovací prostředí.

Programování takovýchto panelů se provádí s obdobnou filozofií jako stránky pro html prohlížeč. Na plochu virtuální obrazovky se skládají různé objekty a tlačítka, kterým jsou přiřazovány jednotlivé funkce. Je možné na panelu zobrazovat i libovolné grafické objekty, které byly vytvořeny např. v nějakém grafickém editoru a do prostředí programu se importovali. Takto se vytváří množství jednotlivých snímků-obrazovek, které se v požadovaný okamžik zobrazují. Tímto způsobem se dosahuje působivého efektu vizualizace a ovládání probíhajících činností sledovaného systému.

Sofistikovanější panely obsahují vlastní operační systém, který umožňuje vyšší formu komunikace, ukládání a zálohování dat a komfortnější programování. Mohou mít rovněž integrovaný webový prohlížeč s možností přístu

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.40