K vysvětlení zkraty PAC je nutné ohlédnout se do minulosti.

Aby bylo programování co nejrychlejší a nejjednodušší, zavedli vývojoví inženýři neměnnou architekturu a omezenou instrukční sadu. Pro programování se tak ve většině případů používalo kontaktní schéma (ladder logic) – jazyk vytvořený podle původních liniových reléových schémat ze 60. let.

Koncem minulého století byly PLC zdokonaleny tak, že zvládly zpracování analogových hodnot, síťovou komunikaci a nové způsoby programování, jako např. norma IEC 61131-3 (jazyk funkčních bloků).

I přesto bylo 80 % aplikací naprogramováno tím nejjednodušším způsobem a využívalo obvykle jen digitální vstupy/výstupy.

Průzkumy v této oblasti ukázaly, že:

  • 80 % PLC slouží v malých aplikacích do 128 vstupů a výstupů,
  • 78 % PLC pracuje jen s digitálními vstupy/výstupy,
  • 80 % aplikací je naprogramováno pomocí 20 logických instrukcí z kontaktních schémat.

Právě proto se ještě dnes v mnoha PLC používá programování výhradně pomocí kontaktních schémat.

Zbývajících 20 % aplikací vyžadovalo funkce, které byly za hranicemi možností PLC.  V 80. a 90. letech se právě těchto 20 % uživatelů rozhodlo založit své řídicí systémy na osobních počítačích. Dosáhlo se tak vyšší flexibility, několik způsobů programování a velký výběr hardwaru. Tehdy tyto systémy ale měly několik slabých stránek:

  • stabilita – operační systém vhodný pro kancelář nebyl dostatečně stabilní a bylo nutné počítat s pády OS a s neočekávanými restarty;
  • spolehlivost – osobní počítače s rotujícími pevnými disky a běžnými komponentami, jako např. napájecí zdroj, byly náchylné k poruchám;
  • nový způsob programování – operátoři v provozu museli být schopni po poruše rychle obnovit řízení; pomocí kontaktních schémat šlo poměrně jednoduše ručně opravit kód, ale aby mohli totéž provést na PC, museli se operátoři naučit nové programovací jazyky.

Zákazníci proto požadovali spolehlivý systém s vylepšenými funkcemi. Nově vyvinutá generace řídicích jednotek pro 20 % nejnáročnějších aplikací spojuje ty nejlepší vlastnosti PLC a z PC v jeden celek.

 

PAC je kombinací nejlepších vlastností PC a PLC

Zařízení se označují zkratkou PAC (Programmable Automation Controller) a měly by být pro ně typické následující vlastnosti:

  • nejméně dvě funkce (řízení pohybu, PID regulace, řízení pohonu) na jedné platformě,
  • jednotné vývojové prostředí umožňující přístup ke všem funkcím, parametrům a provozním údajům v databázi,
  • softwarové nástroje pro vývoj algoritmů řízení pro několik typů zařízení, práce ve vývojovém prostředí a správa dat v souladu s normou IEC 61131-3,
  • otevřená modulární architektura, která odráží strukturu průmyslových aplikací od ovládacího panelu operátora až po vlastní řídicí jednotku na výrobní lince,
  • možnost použití síťových a databázových standardů (TCP/IP, XML, SQL atd.).

 

Přiklady reálných PAC:

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.39