Zkratka SCADA pochází z anglického popisu těchto systémů, která  "supervisory control and data acquisition". Česky bychom toto mohli přeložit jako prostředek pro vykonávání kontrolního dozoru a sběru dat.

Nejčastěji můžeme tento systém najít v průmyslových řídících systémech, kde umožňuje sledovat výrobu a operativně z jednoho místa provádět zásahy do jejího běhu. Můžeme tímto ovládat chod zařízení, zasahovat do probíhajících procesů výroby, ovlivňovat například typ vyráběných součástí, vlastnosti vytvářených materiálů, počty kusů, atd.

Setkat se s těmito systémy je možné téměř ve všech oblastech. Dnes jsou to zatím nejčastěji výrobní a montážní linky, složité technologické systémy, letiště, kontrolní a ovládací systémy budov, vesmírné stanice…

Tyto systémy jsou obvykle řízeny pomocí počítače se softwarem umožňující komunikaci se zařízením. Nejjednodušší způsob přenosu informací mezi operátorským počítačem a průmyslovým řídícím systémem je pomocí sítě LAN, používají se však často i průmyslové komunikační sběrnice.

Kvalita a komfort ovládání a monitorování celého připojeného systému je do značné míra dána škálou dat dodávaných ze sledovaného procesu a potom také úrovní zpracování softwaru na operátorské stanici. Od toho se samozřejmě odvíjí i ceny takovýchto systémů.

Příklady takovýchto systémů:

Obdobný systém ve zjednodušeném podání, si je možné vyzkoušet v činnosti v laboratoři automatizace na naší škole SŠ-COPT Kroměříž. Tento systém dovoluje prostřednictvím počítače připojeného do vnitřní sítě školy, vybaveného speciálním softwarem, zobrazovat aktuální situaci a stav linky, případně zasahovat do jejího běhu a volit typ sestavovaného

výrobku.

Představu o činnosti linky, která je tímto systémem kontrolována si můžete udělat shlédnutím této video ukázky.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.41