Programovatelný logický automat je označován zkratkou PLC (z anglického Programmable Logic Controller). Je to relativně malý průmyslový počítač, používaný pro automatizaci procesů v reálném čase, např. řízení strojů nebo výrobních linek v továrně.

PLC automaty jsou odlišné od běžných počítačů nejen tím, že zpracovávají program cyklicky ale i tím, že jejich periferie jsou přímo uzpůsobeny pro napojení na technologické procesy.

Převážnou část periferií v tomto případě tvoří digitální vstupy (DI) a digitální výstupy (DO). Pro další zpracování signálů a napojení na technologii jsou určeny analogové vstupy (AI) a analogové výstupy (AO) pro zpracování spojitých signálů. S rozvojem automatizace v průmyslu jsou používány i další moduly periferních jednotek připojitelných k PLC, které jsou nazývány funkčními moduly (FM) např. pro polohování, komunikačními procesory (CP) pro sběr a přenos dat a další specifické moduly podle výrobce konkrétního systému.

Výrobců PLC je mnoho, na světovém trhu se však nejvíce prosadily velké společnosti.

Podle marketingové studie si skupina sedmi největších dodavatelů – Siemens, Rockwell Automation, Mitsubishi, Schneider Electric, Omron, GE Fanuc a Moeller – v roce 2003 ještě víc upevnila své vedoucí postavení na světovém trhu PLC.

Zatímco v roce 2001 podíl těchto společností na světovém trhu činil 83 %, v roce 2009 se již udává nárůst na 88%.

Na svém vnitřním trhu dosahují více než 50% podílu celkového obchodu s PLC tito tři největší dodavatelé:

  • Evropa - Siemens
  • Severní Amerika - Rockwell Automation
  • Japonsko - Mitsubishi.

Celosvětově je v současné době jedničkou mezi dodavateli PLC firma Siemens, který má na světovém trhu podíl asi 30 %. Menší firmy mohou jen těžko držet krok se špičkovými výrobci, protože infrastruktura jejich prodeje a zákaznických služeb, která závisí na objemu obchodu, není na tak vysoké úrovni. Uživatelé, kterým obvykle chybí technické zkušenosti, dávají často při výběru dodavatele tradičně přednost známým značkám, popř. dodavateli, který již jiné výrobní zařízení v regionu svými produkty vybavil. Příkladem této situace může být česká firma TECO, která ač disponuje kvalitními produkty, si cestu na světové trhy jen těžko prorazí.

Příklady PLC:


Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.39