Zpočátku se PLC programovaly v jednoduchém jazyku kontaktních schémat. Díky jednoduchosti a názornosti programování v tomto jazyce se začaly PLC rychle rozšiřovat do všech oblastí. Jak rostly jejich možnosti (zpracování analogových signálů, moduly polohových vstupů a výstupů a moduly komunikace), vznikaly i nové typy programovacích jazyků a starší jazyky se obohacovaly o nové instrukce. Původně každý z výrobců PLC nabízel své systémy s vlastními variantami jazyků a uživateli se tak začalo programování automatů od různých výrobců značně komplikovat. Tuto nepřehlednou situaci vyřešila až mezinárodní norma IEC/EN 61131-3.

 

V rámci normy IEC 61131-3 jsou doporučovány čtyři programovací jazyky s přesně definovanou sémantikou a syntaxí: LD, FBD, IL a ST. Jako pátý programovací jazyk se často uvádí sekvenční funkční diagram – SFC.

Někteří výrobci nabízejí kromě těchto jazyků i možnost programování v dalších jazycích, které nejsou v normě obsaženy, ale uživatelům mohou přinést určité výhody (např. S7-Graph, CFC).

 

Jazyk seznamu instrukcí IL

IL (Instruction List) patří do skupiny textových jazyků. Bývá označovaný také jako jazyk pokynů (povelů), seznam instrukcí poněkud připomíná assembler. Programová organizační jednotka je složena ze sekvence instrukcí, z nichž každá začíná na novém řádku, může obsahovat také komentář. Pomocí modifikátorů se vyjadřují negace, podmíněnost a nepodmíněnost instrukce skoků, volání a návratů a priorita.

ukázka programu pro PLC Mitsubishi:

 

Jazyk strukturovaného textu (ST)

Textový jazyk ST (Structured Text) je výkonný vyšší programovací jazyk, který má kořeny v jazycích Pascal a C. Syntaxe jazyka je dána povolenými výrazy a příkazy. Je definováno deset typů příkazů (přiřazení, vyvolání funkce, návrat, výběr apod.). Příkazy jsou odděleny středníkem a může jich být více na jednom řádku. Jazyk ST je vhodným nástrojem pro definování komplexních funkčních bloků, které pak mohou být použity v libovolném programovacím jazyku.

 

Jazyk příčkového diagramu LD

Grafický jazyk LD (Ladder Diagram) je někdy také nazýván jazykem kontaktních schémat a je založen na grafické reprezentaci reléové logiky. Program je zapsán sítí propojených grafických prvků. Síť v jazyku LD je zleva i zprava ohraničena svislými čarami, které se nazývají levá a pravá napájecí sběrnice. Mezi nimi je tzv. příčka, která může být rozvětvena. Každý úsek příčky, vodorovný nebo svislý, může být ve stavu „zapnuto“ nebo „vypnuto“. Do příček mohou být včleněny kontakty (spínací, rozpínací apod.), cívky (cívka, negovaná cívka apod.) a dále funkce a funkční bloky.

ukázka programu v jazyce LD pro PLC Mitsubishi:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jazyk funkčního blokového schématu FBD

Druhým grafickým jazykem je FBD (Function Block Diagram), který vyjadřuje chování funkcí, funkčních bloků a programů jako soubor vzájemně provázaných grafických bloků podobně jako v elektronických obvodových diagramech. Používají se zde standardní funkční bloky pro vyjádření logických funkcí a také čítače, časovače, komunikační bloky a podle potřeby i speciální bloky. Každý výrobce nabízí ve svém programovacím prostředí poněkud odlišný soubor bloků.

ukázka programu pro PLC Siemens:

 

Sekvenční funkční diagram SFC

SFC (Sequential Function Chart) popisuje sekvenční chování řídicího programu. Je odvozen ze symboliky Petriho sítí. SFC umožňuje rozložit úlohu řízení na zvládnutelné části a zachovat přitom přehled o chování celku. Sekvenční funkční diagram se skládá z kroků a přechodů. Každý krok reprezentuje stav řízeného systému a má k sobě přiřazen blok akcí. Přechod je spojen s podmínkami, které musí být splněny, aby mohl být deaktivován krok, který přechodu předchází, a naopak aktivován krok, který následuje. Každý prvek, tzn. přechod i blok akcí, může být naprogramován v libovolném jazyku definovaném v normě, včetně vlastního SFC. Jazyk umožňuje i větvení programu se spojením alternativních větví a paralelní souběh více větví s jejich následnou synchronizací.

ukázka programu:

 

 

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.39