Na úvod malé seznámení s tím, co je to vlastně sekvenční typ úlohy.

Je to tedy taková úloha, jejíž běh je možné rozdělit do několika po sobě následujících kroků (sekvencí). Tyto kroky se v určeném sledu po sobě spínají. Může být však současně aktivních i více kroků. Pokud je krok aktivní, vykonávají se právě ty operace, které obsahuje. Aktivací kroku následujícího se stává předchozí krok neaktivní. Mezi jednotlivými kroky jsou tzv. přechody a přechodové podmínky. Splněním přechodové podmínky se přechází do následujícího kroku.

Pro řešení takovýchto úloh je přímo určen speciální grafický programovací jazyk SFC.

Při programování PLC Mitsubishi řady FX je postup programování v podstatě jednoduchý. Výužívá se instrukce "STL", která tento způsob programování velice urychlí.

 

Příklad řešení sekvenční úlohy bude ukázán ja jednoduchém programu pro řízení světelného semaforu.

Úkolem je řídit semafor tak, aby začal fungovat po stisknutí tlačítka START a Funkci okamžitě ukončil zhasnutím po stisku tlačítka STOP.

 

Vstupy a výstupy PLC jsou propojeny podle následujícího přiřazovacího seznamu:

označení

adresa na PLC

funkce

START

X0

spínací kontakt

STOP

X0

spínací kontakt

červená

Y1

LOG 1 rozsvítí žárovku

oranžová

Y2

LOG 1 rozsvítí žárovku

zelená

Y3

LOG 1 rozsvítí žárovku

 

Znázornění programu řízení v jazyce SFC (sekvenčně funkční graf):

 

Zápis kompletního programu v jazyce IL a LAD v prostředí programu MELSEC MEDOC FX/WIN:

Pro zapnutí SFC programu je zvolena metoda START/STOP s funkcí ONE SHOT. Jedná se vlastně o trvalé nastavení adresy pomocného markeru M0 na LOG 1, tento marker vygeneruje pomocí funkce ONE SHOT impuls při náběžné hraně signálu a pošle jej na adresu dalšího pomocného markeru M0, kterým se spustí první krok programu. Touto metodou zapnutí je vyloučené opětovné spuštění programu od začátku, zez jeho předchozího ukončení.

Vypnutí programu se provádí tzv. zónovým resetem, který se aktivuje stisknutím tlačítka STOP, tzn. LOG 1 na adrese X1. Tímto příkazem se nastaví všechny zadané kroky programu (S1 - S4) do neaktivního stavu. Současně s tím se provede vynulování pomocného markeru M1.

Přechodové podmínky jsou řešeny pouze časovači T1-T4.

V Prvním kroku S1 se setrvává po dobu časovače T1, tj. K10 = 1s. Po tuto dobu je výstup na adrese Y1 nastaven na LOG 1 a tudíž svítí červené světlo semaforu. Po uplynutí časovače T1 se přechází do následujícího kroku.

V druhém kroku S2 se nastavá na LOG 1 dva výstupy, Y1 a Y2 tzn. že v tomto kroku svítí červené i oranžové světlo. Po uplynutí časovače T2 se opět přechází do následujícího kroku.

V třetím kroku S3 se zapne pouze výstup s adresou Y3 a svítí tedy pouze zelené světlo. Po uplynutí doby nastavené časovačem T3 na 5s se přechází do posledního kroku.

V posledním kroku S4 se na dobu 1S zapne výstup Y2 s oranžovým světlem na dobu 1S. Po nastavení časovače T4 na LOG 1 program skočí na první krok S1 a celý sled operací se opakuje, dokud nebude zaregistrována LOG 1 na adrese X1 - stisknutí tlačítka STOP.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.35