Kapacitní snímače rozeznávají změnu kapacity, která je vyvolávána přibližováním předmětu v elektrickém poli kondenzátoru.

Vyhodnocují změnu kapacity vyvolanou předmětem, který vstoupí do elektrického pole kondenzátoru.To znamená, že mohou snímat nejen vodivé ale i nevodivé materiály, jejichž permitivity jsou dostatečně velké. Detekují kovy, plasty i kapaliny, a mají proto rozmanité využití. Nejčastější využití kapacitnícjh snímačů je v balícím průmyslu, při manipulaci s plastovými součástmi a při měření výšky hladiny.

 

Možné provedení Schématická značka prvku

 

Princip činnosti

Aktivní část kapacitního snímače tvoří dvě elektrody měřícího kondenzátoru. Elektrody jsou zapojeny v obvodu RC oscilátoru. Při přiblížení předmětu k aktivní části snímače, dojde ke změně kapacity kondenzátoru a tím i ke změně kmitočtu oscilátoru (izolant změní permitivitu dielektrika, kovový předmět zvětšuje plochu elektrod). Změna kmitočtu je vyhodnocena elektronikou senzoru a po následném zesílení převedena na výstupní signál.

Blokové schéma snímače

Při vhodné volbě mohou být kapacitní snímače schopné "vidět skrz" některé nekovové materiály. Tímto způsobem pracují klasické snímače hladin, snímající přítomnost nebo nepřítomnost kapalin nebo zrnitých materiálů přes stěnu nádrže.

 

Příklady použití:

Snímání úrovně hladiny v plastových nebo skleněných nádržích
Snímání sypkých nebo kapalných materiálů přes stěnu nádoby
Kontrola papírového, plastovéhonebo textilního pásu
Snímání a počítání předmětů


Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.35