Odporové snímače převádějí neelektrické veličiny na elektrický signál.Tyto neelektrické veličiny se převádějí na změnu odporu. Jedná se o snímače polohy, snímače deformací, snímače teploty a snímače viditelného záření.

 

Odporové snímače polohy se podle typu výstupního signálu dělí na spojité a nespojité.

Základem spojitých snímačů jsou potenciometry jejichž běžec posouvající se po odporové dráze, je mechanicky spojen s objektem jehož polohu zjišťujeme.

Důležitými vlastnostmi takovýchto snímačů jsou:

- třída přesnosti

- rozlišovací schopnost

- šum

- linearita

- životnost

- teplotní koeficient

Napětí U je přímo úměrné poloze x jezdce a tedy hodnotě mechanického posunutí

pohyblivé části snímaného zařízení.

 

Jezdec potenciometru se pohybuje po závitech drátového rezistoru, takže výstupní napětí se nemění spojitě, ale po skocích odpovídajících napětí, které připadá na jeden závit. Průběh výstupního napětí pak není ideálně lineární, ale stupňový.

Mechanickým uspořádáním odporového snímače do kruhového tvaru získáme odporový snímač úhlové výchylky. Délka odporové dráhy je realizována obvykle v úhlu 270°. Polohových odporových snímačů se používá pro měření všech neelektrických veličin, které je možné převést na lineární nebo úhlový posuv (např. hladina, tlak aj.).

 

Odporové snímače polohy nespojité - převádějí změnu polohy sledovaného objektu na skokovou změnu signálu, způsobenou přepínáním kontaktu. Pracují tedy na principu spínání nebo rozpínání kontaktů.

Proto jejich výstupní signál je binárního typu typu.

Podle typu mechanického ovládání se dělí na snímače:

- s mechanickým ovládáním

- mřížkové spínače

- rtuťové spínače

- s magnetickým ovládáním

snímač hladiny
koncový spínač
rtuťový kruhový snímač

kuličkový spínač

(funkce stejná jako u rtuťového)

 

Podle požadavků na přesnost spínání rozlišujeme koncové spínače, které slouží k hrubému snímání mezních poloh různých zařízení a mikrospínače, u nichž stačí k přestavení kontaktů nepatrné posunutí snímaného objektu. Mikrospínače (kontaktní mikrometry) umožňují např. přesné hodnocení rozměrů výrobků.

 

Nevýhodou většiny kontaktních snímačů polohy je citlivost na otřesy a mechanické opotřebení.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.35