agnetické snímače reagují na vnější magnetické pole.

Hlavní oblastí jejich použití je snímání poloh a to i přes stěny z neferomagnetických materiálů, jako jsou např. hliník, mosaz a nemagnetické oceli. Při malých rozměrech snímačů lze vhodným výběrem snímacího magnetu dosáhnout velmi dlouhých spínacích vzdáleností. Spínací vzdálenost je dána také silou použitého magnetu. Uplatnění těchto senzorů je široké, mohou sloužit jako inkrementální snímače, snímače úhlu natočení, polohy,…

 

Magnetické snímače rozdělujeme podle principu funkce na snímače s Hallovými sondami a snímače s magnetorezistory. Speciální kategorii tvoří jednoduché snímače s jazýčkovými kontakty (jazýčkové).

Přiklady jazýčkových snímačů:

Sledování polohy pneumotoru
Tyto tyty snímačů se používají hlavně ke sledování polohy pístu u pneumatických válců. Magnetické pole magnetu integrovaného do pístu detekuje snímač přes stěnu tělesa válce. Díky bezdotykovému snímání polohy fungují elektronické snímače magnetického pole spolehlivě, nedochází k jejich opotřebení. Využití v této oblasti použití stále stoupá. Uchycení na válec je realizováno pomocí speciálních držáků

Konstrukční provedení

V pístním kroužku pneumatického válce jsou namontovány permanentní magnety, které jsou snímány magnetickými snímači přes nemagnetickou stěnu válce. Jak se píst přiblíží, stav výstupního signálu snímače se změní.

 

 

Lineární odměřování
Pomocí magnetického pravítka se může být řešeno levné a dosti přesné odměřování polohy. Magnetické pravítko je vlastně řada za sebou umístěných miniaturních magnetických rysek, jejichž magnetické pole snímač registruje a při jeho pohybu přes tyto rysky dochází ke generování signálu. Jde v podstatě o lineární inkrementální snímač.

Snímání otáček a natočení
Snímač je tvořen malým dvoupólovým magnet a čipem s maticí Hallových sond. Sondy v čipu snímají změny magnetického toku při rotaci inicializačního magnetu a vytvářejí Hallovo napětí úměrné této změně.

Provedení snímačů natočení:

 

Snímače reagují pouze na složku kolmou k povrchu čipu. Díky matici snímacích Hallových sond je omezen vliv externích magnetických polí a snímač je schopen pracovat i v prostředí s vysokou úrovní magnetického rušení a také se vyrovnat s nedokonalostmi magnetického pole inicializačního magnetu. Hallovo napětí z jednotlivých sond snímací matice je zpracováno dalšími obvody čipu do požadovaného formátu výstupu. Čip umožňuje v jenom typu integrovat analogový, inkrementální i absolutní formát výstupního signálu.

.

 

Další příklady použití:

Rozlišování typu materiálu pomocí magnetického kódu na paletě, snímání otáček vřetene obráběcího stroje,...

 

 

 

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.34