První indukční snímač byl vyroben v r. 1958. Jejich využití bylo zpočátku omezeno jen na chemický průmysl. V tomto odvětví vznikaly při mechanickém spínání dva problémy: jednak se zde obtížně dodržovaly malé spínací proudy a jednak docházelo k nadměrné oxidaci mechanických kontaktů, které bylo nutné často čistit a vyměňovat. Začátkem 60. let dvacátého století byla však značně oceňována téměř neomezená životnost indukčních snímačů i v ostatních průmyslových odvětvích a systémech průmyslové automatizace.

Indukční snímač obecně slouží pro vyhodnocování přítomnosti kovového materiálu. Snímač lze použít jako bezdotykový koncový spínač na strojích, automatických linkách apod. Je možné ho použít v prostředí prašném i venkovním.

 

Popis funkce

Blokové schéma snímače a znázornění funkce:

Základ snímače tvoří oscilátor pracující na principu změny činitele jakosti jádra Q při přiblížení kovového materiálu. Tato změna se projeví útlumem kmitů oscilátoru a oscilátor přestane kmitat. Vysazení kmitů oscilátoru vyhodnotí prahový detektor, který řídí klopný obvod ovládající výkonový koncový stupeň. Odstraněním kovového materiálu z aktivní spínací zóny oscilátor obnoví kmitání. Podle toho o jaký druh spínače jde, spínací nebo rozpínací, se výstup spojí nebo rozpojí při přiblížení kovového materiálu do aktivní zóny snímače.

V současnosti jsou k dispozici stovky různých modelů a provedení odpovídajících požadavkům průmyslové automatizace. Indukční snímač je elektronický prvek, jehož tvar musí být na rozdíl od ostatní elektroniky přizpůsoben přímo danému způsobu využití.

 

Použití

Je možné jejich využití jako inkrementálních snímačů otáček:

Analogové indukční snímače polohy nacházení uplatnění v mnoha průmyslových aplikacích.

Například pro sledování tvaru nebo vzdálenosti objektu. Obrázek ukazuje měření házivosti - excentricity hřídele.

Netradiční využití funkce indukčního snímače je aplikace, ve které byl tento snímač použit k ověření správnosti mince v prodejním automatu. Je-li zajištěna jednoznačná poloha mince před aktivní plochou snímače, musí být výstupní proud pro mince stejné velikosti a ze stejného materiálu rovněž stejný. Rozdíl ve velikosti mince nebo v jejím materiálu se projeví změnou výstupního proudu.

Indukční senzory se využívají v široké škále aplikací díky své jednoduché a levné konstrukci, spolehlivosti , odolnosti proti rušení a mnohostrannosti využití.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.35