Systém založený na sběrnici EIB je programovatelný a rozšiřitelný. Jedná se o decentralizovaný distribuovaný automatizační systém (jednotliví účastníci mají vlastní mikroprocesor a komunikují spolu  bez použití centrální jednotky  -  peer to peer). Páteří zařízení je dvouvodičová datová sběrnice, po níž se přenášejí jednotlivé telegramy.

Srovnání běžné elektroinstalace a techniky EIB.

Princip činnosti systému EIB je od běžné elektroinstalace poněkud odlišný. Zatímco u klasického řešení slouží k přenosu informace (zapnuto/vypnuto) silové vedení, u techniky EIB je informační složka od silového napájení oddělena a je přenášena po samostatném dvojvodičovém vedení (datové sběrnici) v podobě určitého kódu. Zadávání informací do systému zprostředkovávají  tlačítka  či  automatické snímače fyzikálních veličin (v  řeči techniky EIB jsou to senzory), spínání popř. spojitou regulaci na výstupu zajišťují akční členy(nazývají aktory).

U technologie EIB je použit jeden ovládací pár vodičů (tzv. datová sběrnice) i pro velký systém o několika tisících účastníků, tj. senzorů a aktorů. Po jednom ovládacím vedení se tedy přenášejí všechny ovládací signály v určité kódované formě - tzv. telegramy. Aby na sběrnici nevznikala „informační zácpa", musí být tyto telegramy co nejkratší a musí být přenášeny dostatečně rychle. Aby na sběrnici nevznikal informační chaos, musí být přesně stanoveno, který telegram komu patří. Proto je zavedena tzv.  adresace,  která jednoznačně určuje jednotlivé účastníky sběrnice (senzory i aktory).

Výměna informací se uskutečňuje po dvojvodičové datové sběrnici, která prochází celou budovou. V rozváděči  je kabel nahrazen tzv. datovou lištou - plošným spojem vlepeným do upevňovací lišty DIN pro elektrické přístroje. Všichni účastníci sběrnice jsou připojeni na tutéž sběrnicí a vyměňují si navzájem informace prostřednictvím datových telegramů, s nimiž je možné dosáhnout i určitých podmíněných vazeb (např. při otevřeném okně je telegram zapínající topení neúčinný). Systém EIB nemá žádný centrální řídicí počítača a každý jednotlivý senzor nebo aktor je  řízen autonomně pomocí vlastního mikroprocesoru. Kromě procesoru obsahují účastnický vazební  člen (přípojku) a koncový uživatelský modul (tlačítko, výkonový  člen aktoru atd.). Účastnický vazební  člen zabezpečuje komunikaci po datové sběrnici.  Pro napájení elektronických obvodů v účastnickém vazebním  členu  je nutné ke sběrnici připojit zdroj stejnosměrného napětí 24V. Jeden pár vodičů sběrnicového kabelu potom plní dva základní úkoly:

a) přenáší datové telegramy

b) napájí jednotlivé účastníky stejnosměrným napětím.

Pomocí EIB můžeme ovládat osvětlení(spínání, plynulou regulaci, udržování konstantního jasu a světelné scény), žaluzie, markýzy a rolety (ruční nebo automatické ovládání podle snímače osvitu), pohony oken, topení a klimatizaci po jednotlivých místnostech, vjezdová vrata garáží, centrální vysavač bez potřeby dalších kabelů, elektronické domovní zámky a další zařízení podle našich požadavků.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 09.32