Způsoby vytápění

V zásadě můžeme způsob vytápění rozdělit na dva způsoby: konvekční a sálavé.

Konvekční vytápění - je tvořeno topným tělesem (například radiátorem), jehož úkolem je ohřívání okolního vzduchu. Protože teplý vzduch je lehčí než chladný, stoupá vzhůru, aby se po ochlazení od stropu, stěn a předmětů v místnosti opět vracel k topnému tělesu. Prouděním se tak postupně ohřívá vzduch v celé místnosti a předává teplo stěnám a předmětům v místnosti.

Sálavé vytápění - je tvořeno zdrojem, vyzařujícím tepelné paprsky v infračerveném oboru. Tyto paprsky, stejně jako tepelné sluneční paprsky dopadající na zem, procházejí vzduchem, aniž by ho svým průchodem zahřívaly. Teplo je předáváno stěnám a předmětům v prostoru přímo, prakticky bez dalšího prostředníka - vzduchu. Ten je ohříván teprve následně od zdí a okolních předmětů.

Popis infra záření

V protikladu k UV paprskům se jedná o tepelné záření, které nezpůsobuje ani spálení kůže, ani jiné problémy pro pokožku, ba naopak. Infra paprsky se již mnoho let používají pro různé terapeutické a lékařské účely a samy osobě jsou absolutně bezpečné. Infračervené paprsky představují formu energie, která ohřívá předměty, aniž by ohřívala vzduch v jejich okolí.

Objev, respektive důkaz existence IR záření, provedl v roce 1800 německý astronom William Herschel. William Herschel se zabýval ozařováním černé plochy infračervenými paprsky ze spektra paprsků slunečního záření.  Výsledkem bylo zahřátí této černé plochy. Schopnost zahřívat předměty je jako důkaz existence infra červeného záření používána doposud.  S pomocí tzv. infrakamer je možné „udělat“ infrapaprsky viditelnými. Infrakamery se tak využívají například k bez dotekovému měření teplot či k nočnímu vidění. Každé "teplé" těleso (tímto je míněno těleso s povrchovou teplotou absolutní nuly,  tzn. cca -273°C) vyzařuje infra záření.  Toto množství energie a vlnová délka tohoto záření se odvíjí od teploty daného tělesa. Čím teplejší je dané těleso, tím více energie ve formě infra záření vydá a tím kratší je vlnová délka záření.

Technologie infrapanelů

Systémy fungující na principu záření přenášejí teplo prostřednictvím elektromagnetických vln (záření) přímo bez toho, aniž by ohřívaly medium – nejčastěji vzduch - mezi nimi. Tento způsob přenosu tepla známe všichni, neboť takto nás zahřívá slunce. Na stejném principu fungují také kachlová kamna.  Okolní vzduch je ohříván pouze minimálně. Tento princip vytápění má řadu významných výhod pro člověka a jeho zdraví. Naprosto odbourává pocit průvanu a cirkulaci alergenů. Studené stěny v místnosti odčerpávají teplo lidského těla. Kvůli tomu je zapotřebí do obytných místností instalovat radiátory či jiné zdroje tepla. Infrapanely nahřívají stěny. Díky nim je proto možné udržovat teplotu okolního vzduchu nižší než při použití radiátorů. Nižší teplota znamená méně vysušený vzduch a méně energie k vytápění a tím pádem také nižší náklady s ním spojené.

Technická data

Materiál: skleněné panely se speciální tepelně odolnou povrchovou úpravou s tepelným vodičem vloženým uprostřed panelu. Panely jsou vybaveny tepelným bezpečnostním čidlem.

Montáž: Součástí balení panelu je držák, jenž umožňuje velice jednoduchou a rychlou montáž (montážní návod je součástí balení).

Elektr. data: ~230 Volt; 50 Hz; 220-940 Watt, teplota na povrchu panelu: cca  98°C.

Použití infrapanelů v nízkoenergetických domech a dřevěných domech

Topné systémy fungující na principu záření předtím, než začnou předávat teplo do prostoru kolem, musejí nejprve rozehřát relativně velkou plochu (např. kachlová kamna). V případě infrapanelu je tato plocha relativně malá, což umožňuje dosáhnout krátké doby jeho zahřátí a vychladnutí. Infrapanel je schopen vytvořit již cca po 10 minutách příjemné klima v místnosti.  Tato krátká reakční doba je relevantní především při použití v nízkoenergetických domech, neboť právě v nich dochází často k pozdějšímu přetopení způsobenému tepelnými izolacemi v těchto domech použitými. Velkou výhodu mají infrapanely také při použití v dřevostavbách. Zde hraje významnou úlohu vlhkost vzduchu. Díky nižší teplotě v místnosti, vzduch vysychá pomaleji. Infrapanely jsou upevňovány suchou cestou na pomocnou konstrukci. Zvláště při instalaci v dřevostabách je tak zamezováno vzniku dodatečného vlhka způsobeného omítáním.

Výhody topení infračervenými sálavými panely oproti topení konvekčnímu

  • Energetická úspora - panely nezahřívají vzduch, takže pro stejnou teplotní pohodu je zapotřebí nižší teplota vzduchu než při konvekčním vytápění. Rozdíl teploty vzduchu pod stropem a nad podlahou je jen několik °C. Teplotu v místnosti lze při stejné teplotní pohodě pro člověka snížit o několik °C. Při konvekčním topení se teplý vzduch hromadí pod stropem, neboť je lehčí než studený. Ten se drží naopak dole u podlahy. Teplota vzduchu pod stropem proti teplotě vzduchu u podlahy může být dle okolností vyšší o 10 až 15 °C. Přitom ho nevyužijeme, a navíc dochází k jeho úniku a tudíž k teplotním ztrátám.
  • Snižuje prašnost v místnosti - protože infračervené sálavé topení na rozdíl od konvekčnímu neohřívá vzduch, nedochází k jeho cirkulaci a tím roznášení prachu v místnosti. Prašné prostředí může působit potíže především lidem, trpícím alergií.
  • Není vysoušen vzduch - vzduch není intenzivně zahříván jako při konvekčním vytápění, a proto se nesnižuje jeho relativní vlhkost. Prostředí s přirozenou vlhkostí vzduchu je pro dýchání příjemnější.
  • Napomáhá vysoušení zdiva - sálavé teplo zahřívá zeď, na kterou dopadají jeho paprsky. Jakmile má zeď vyšší teplotu než okolní vzduch, nesráží se na ni vzdušná vlhkost. Tím se nejen zabraňuje rosení, ale naopak se napomáhá vysoušení zdiva. To následně zabraňuje případné tvorbě plísní.
  • Snadná instalace - žádné sekání a vrtání zdí pro potrubí jako u klasických radiátorů. Infračervený topný panel je třeba připevnit čtyřmi hmoždinkami ke zdi a zapojit do standardní elektrické zásuvky 230 V.
  • Topné těleso je součástí interiéru, nezabírá místo - sálavý panel může být vyroben jako obraz. Nejenže v interiéru neruší, ale naopak, působí jako estetický doplněk vašeho bytu, který si můžete vybrat z naší široké nabídky. Vytvoří vám příjemné prostředí vašeho domova dle vašich individuálních představ. Je umístěn na zdi, takže nezabírá místo jako klasický radiátor.
  • Rychlý náběh po zapnutí - celý infračervený panel má poměrně malou teplotní setrvačnost. Proto dosáhne plného výkonu již po 10 až 20 minutách po zapnutí.
  • Samostatná regulace jednotlivých místností - je snadné nastavit teplotní podmínky individuelně dle požadavku v jednotlivých místnostech.
  • Bez elektrosmogu - sálavý článek je ohmická zátěž, vyrobená na bázi uhlíku. Na pracovní teplotu je zahříván elektrickým proudem z rozvodu 230 V. Je tedy v porovnání s většinou jiných elektrických a elektronických zařízení minimálním zdrojem elektrosmogu.
  • Provoz je naprosto nehlučný - infrapanel nemá žádné elektromechanické pohyblivé části, ani nedochází k proudění medií. Je tedy naprosto nehlučný.
  • Možnost zvětšit topný výkon - v případě potřeby navýšit topný výkon v místnosti lze bez problému dodatečně nainstalovat další panel.
  • Blahodárný vliv na organismus - sálavé teplo nejen že ohřívá pokožku, ale stejně jako sluneční paprsky proniká hlouběji do tkáně. Blahodárné účinky infračerveného záření na lidský organismus jsou prokázány a léčba infrazářením je běžně používána v lékařství.
  • Příjemný pocit tepla v místnosti - sálavé teplo je vnímáno jako příjemnější teplo, než teplo z konvekčního zdroje. Každý jistě zná příjemný pocit sálavého tepla například z krbu v porovnání s teplem dodaným topidlem, zahřívajícím pouze okolní vzduch.
  • Nevznikají splodiny - u klasických zdrojů infračerveného sálání jako krbu, kamen a podobně dochází ke spalování kyslíku a nucené výměny vzduchu, která vede k teplotním ztrátám. U sálavého panelu ke spalování kyslíku nedochází, větrání lze tedy omezit na hygienické minimum.

Nevýhody infračervených panelů

Působí pouze v místnosti kde je instalováno a v níž ozařuje prostor. Nelze tedy například otevřením dveří vyhřát sousední místnost jako u konvekčního topení, kde dojde k proudění teplého vzduchu z jedné místnosti do druhé. Ohřívaný předmět musí mít přímou viditelnost na panel. Pokud je v cestě překážka, jsou tepelné paprsky pohlceny nebo odraženy.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 09.29