Konstrukce je chráněna zinkováním a vyhovuje i krytí TH2 pro tropické oblasti. Rotor se roztáčí protékající vodou a svým hladkým povrchem kontaktně obíhá (odvaluje se) po vnitřní stěně konfuzoru, hřídel je ve své horní části upevněná tak, aby se mohla úhlově vychylovat. Součástí uchycení hřídele je převod na pomaluběžný synchronní generátor (alternátor) pro napětí 12 nebo 24 V, s optimálním počtem 600 ot/min. Domácí mikroturbína je vybavena synchronním generátorem s buzením 20 permanentními magnety.

Základní vlastnosti:

  • Jednoduchý bezlopatkový hydromotor, který pracuje se slušnou účinností na všech obecných tekutinách ( kapalinách i plynech) ve velmi širokém rozsahu vstupních parametrů media.
  • Účinnost je závislá na použité tekutině , jejích vlastnostech  ( tlak, průtok, vizkozita), na požadovaných parametrech výstupní mechanické energie ( otáčky, toč. moment) a na velikosti zařízení.  U vodních elektráren je dosahováno až 75 % účinnosti při přeměně na mechanickou energii.
  • Velkou předností je schopnost zpracovávat velmi malé tlakové spády a velmi malé průtoky. Např. pro při použití vody jako média je možno zpracovávat  spády od 0,6 m (0,06 MPa ).

Technická data:
Výkonový rozsah: 35 - 750 W
Výstupní napětí: 12/24 V
Spád: 2 – 20 m
Průtok: 4 – 20 l/s
Hmotnost: 63 kg
Životnost: min. 10 let

Základní varianty využití
• Výstupní napětí 3 x 12/24 V se využívá přímo pro spotřebiče o tomto napětí – například osvětlení…
• Pro spotřebiče na 230 V/50 Hz se hydromotor doplňuje AKUMULÁTOROVOU BATERIÍ a NAPĚŤOVÝM MĚNIČEM typu 12-24 V/230 V, 50 Hz. Hydromotor Setur je rovněž vybaven výkonovou regulovanou zátěží.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 09.31