V momentě, kdy se do klapek opře vítr a kotouč se pootočí, dostanou se klapky do závětrné strany a levitující vačkový mechanismus uvnitř kotouče klapky zasune do povrchu kotouče, který se dál otáčí proti větru bez odporu vzduchu.

Na návětrné straně se klapky opět zvednou a jsou připraveny na další nápor větru a k přeměně jeho kinetické energie v elektrickou. Na rozdíl od vrtulových elektráren je chod větrné elektrárny ROSWELL zcela bezhlučný. Výkon jednoho kotouče závisí na rychlosti větru a v průměru je 10 kW. Na stožár se dá namontovat několik kotoučů pod sebe a výkon zvednout až na 30 kW. Vzhledem k tvaru a bezhlučnému provozu se dají tyto elektrárny postavit do těsné blízkosti domů nebo přímo do měst. Výkon elektrárny 10 - 30 kW je postačující na spotřebu elektrické energie rodinného domu nebo k pohonu technologie v soukromé i komerční sféře.

Technické parametry:

Charakteristika:

  1. Světový vynález, český patent č. 297478
  2. Bezhlučný provoz - možnost stavby v hustě osídlených oblastech
  3. Extrémně nízký boční odpor celého stroje
  4. Použití pro neomezenou rychlost větru
  5. Řízení stroje počítačem (plynulé nastavování úhlu žaber)
  6. Přenos parametrů provozu na PC
  7. Mimořádný design

Povrch kotouče lze opatřit, na ploše téměř 23 m čtverečních, fotovoltaickým kobercem (folií). V takovém provedení jde o větrnou elektrárnu, která je schopna vyrábět elektrický proud i když nefouká vítr a stroj stojí. V extrémních větrných situacích lze pouhým zavřením všech klapek stroj bezpečně zastavit v jakémkoliv režimu a plynulou elektronickou regulací odporových klapek lze odebírat požadovaný elektrický výkon i při extrémních rychlostech větru zcela bezpečně, proces může být plně automatický. Roswell je špičkovou konstrukcí. Rovněž se technologicky připravuje výroba menších strojů pro použití na sportovních a rekreačních plavidlech.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 09.31