Wolfram|Alpha je projekt, který se poměrně rychle vyvíjí a zdokonaluje. Pokud potřebujete provést nějaký středně složitý integrál, řešit rovnice nebo zjistit, jak vypadá graf nějaké funkce, pak není nic snazšího než vyzkoušet možnosti této online aplikace. Právě v oblasti matematiky je mimořádně výkonná a hodí se nejen jako lepší kalkulačka, ale zastoupí také CAS pro méně náročné uživatele. Zajímavý je i komplexní přístup k problematice řešení příkladů - obvykle nedostanete pouze výsledek, ale také spoustu informací kolem něj - graf, limity, jiné možnosti zápisu,... V tomto rozsahu nemá v podstatě žádnou konkurenci. Snad kromě svého instalovaného a poněkud drahého (pro běžného uživatele) sourozence s názvem Mathematica.

Kromě matematických znalostí se tento výpočetní stroj zaměřuje na znalostně-analytické informace, jako kolik medailí získal který stát na olympiádě; zvládá základy funkcionálního programování, analytické informace s bussinesu, ale i z oblasti vědy či všeobecných znalostí. Wolfram|Alpha je silný všude tam, kde je potřeba data nějakým způsobem nasbírat, setřídit a vyhodnotit. Pro běžné vyhledávání informací je ale daleko obsáhlejší a praktičtější obyčejná Wikipedie.

Velkou výhodou celého konceptu je, že výpočty probíhají na straně serveru, takže je šetřen výkon počítače, což je patrné třeba při složitějších integracích již na netbooku, nemluvě o iPhone či dalších mobilních zařízeních, které mají výkon o třídu nižší. Zdá se, že prostor pro tvorbu aplikací využívajících právě Wolfram|Alpha  je pro mobilní zařízení poměrně perspektivní. Další oblastí bussinesu může být využívání výsledků z něj v běžných vyhledávacích strojích, které využijí jen upravené API.

 

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 08.35