Kamera snímá scénu, na které se nachází objekt se specifickým 2D obrazcem. Aplikace v počítači z kamerového obrazy vyhodnotí rysy obrazce a polohu. Následně na místě tohoto obrazce vytvoří virtuální objekt, který dosadí do reálného obrazu snímaného kamerou. Na obrazovce počítače, LCD obrazovce, nebo displeji mobilu se poté ukáže reálný obraz z kamery s virtuálními objekty. To je jeden princip. Další princip například využívá přesných zeměpisných pozic a do snímaného obrazu implementuje virtuální objekty podle toho, jaký směr kamera, třeba mobilu, zabírá.

Jde původně o internetovou technologii, která našla své uplatnění v aplikacích mobilních komunikátorů a v digitálních médiích (obrazovkách v interiérech).

Možné využití rozšířené reality

Lokalizace a rozpoznávání objektů – příkladem využití této technologie je např. aplikace Layar, která je ke stažení zdarma přímo z mobilních telefonů. V iPhone stačí najít a stáhnout aplikaci Layar v App Store nebo na iTunes. U telefonů s operačním systémem Android je aplikace dostupná v Android Marketu. Instalace je velice jednoduchá a nevyžaduje žádná dodatečná nastavení. Aplikace Layar po spuštění nabídne různé vrstvy a stačí v sekci Featured nebo Popular najít vrstvu Zlatestránky.cz. Poté stačí jen zadat hledaný výraz a rozsah v jaké vzdálenosti v okolí telefonu chcete hledat. Poté se již spustí fotoaparát a stačí se dívat kolem sebe a výsledky hledání se stáhnou automaticky a budou zobrazeny přímo přes obraz okolí v reálném čase. Mezi další funkce je zobrazení výsledků jako seznam a dále zobrazení na mapovém podkladu, tak jak to známe například ze Zlatých Stránek na internetu.

Navigace v reálném prostředí - S pomocí augmented reality lze vylepšit také klasickou GPS navigaci. Hlavní rozdíl je ten, že namísto mapových podkladů sledujete obraz z mobilního telefonu, který svým fotoaparátem snímá cestu před vámi a přidává instrukce, kam máte pokračovat. I tuto funkci nabízí aplikace Layar, pomocí které si můžeme např. naplánovat trasu do nalezené firmy.

Reklamní kampaně – jedná se do budoucna zřejmě o nejrozšířenější využití rozšířené reality.

Vyzkoušejte si virtuální realitu v domácích podmínkách

Pokud máme potřebné vybavení, tzn. počítač s webkamerou, můžeme si prostřednictvím jednoduché aplikace vyzkoušet virtualizovat větrnou nebo sluneční elektrárnu. Celý postup najdeme na stránce http://ge.ecomagination.com/smartgrid/#/augmented_reality .

Zde si po vytisknutí obrazce spustíme aplikace, prostřednictvím kterých získáme 3D pohled na jednotlivé elektrárny, které si můžeme v prostoru libovolně natáčet.

 

 

 

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 08.35