Na hubnutí existují různé diety, různé prášky, spalovače tuků, léky, cviky, jídelníčky. Ale co je z toho nejlepší. Pro mnoho lidí je přirozené, že první věc, kterou se pokusí nasadit k redukci tělesného tuku jsou různé prášky na hubnutí, zázračné pilulky, či jak se moderně říká spalovače tuků, což je otrocký překlad z angličtiny, kterých je na trhu vždy velká nabídka. Skoro veškeré tyto prostředky jsou neúčinné. Nelze jenom tak polykat prášky na hubnutí a hubnout. To by bylo trochu jednoduché. Dokonce se domnívám, že většina takovýchto prostředků na hubnutí je vyrobeno přímo se záměrem využít dobré vůle nakupujícího a nic mu za to nedat. Existují samozřejmě prostředky na hubnutí, u kterých se dá předpokládat, že opravdu fungují. Nicméně ani u nich většinou nikdy nebyl proveden skutečný medicínský průzkum jejich účinnosti. Jedná se na příklad o opěvované doplňky stravy obsahující L-Karnitin. Pokud takovéto prostředky účinkují, tak v mnohem vyšších koncentracích, než jsou koncentrace doporučované a jejich špatné užívání může přinášet dokonce i zdravotní problémy.

 

Diety samotné mohou přinést jisté zlepšení stavu našich tukových rezerv uložených v tělech. Nicméně samotná dieta tak jak je chápána vytváří nedostatek příjmu důležitých živin, které naše tělo potřebuje ke svému provozu. Diety pro hubnutí jsou vždy tvrdým omezením. Většina amatérských diet je velice jednoduchý návod, jak se stát krásným člověkem. A tak jako každá jednoduchá cesta většinou diety, například hollywoodských hvězd, či diety spočívající v konzumaci grepů, prostě nefungují. Přinášejí rychlý výsledek způsobeným například dehydratací organismu, jeho vyhladověním a vyprázdněním a nevhodném zlikvidováním střevní mikroflóry. Mikroorganizmů žijících ve vzájemné symbióze s naším tělem je ve střevech normálního člověka několik kilogramů. Takže pokud spojíme dehydrování organizmu, jeho vyprázdnění a likvidaci naprosto potřebné střevní mikroflóry dosáhneme během cca deseti dnů fantastického úbytku váhy našeho těla běžně kolem deseti kilogramů. Avšak jsou to těžce zaplacené kilogramy. Takovéto neuvážené diety způsobují oslabení těla. Tělo ztrácí potřebnou svalovou hmotu a svou vlastní obranyschopnost. Po takovéto dietě poměrně velice rychle přichází obávaný jojo efekt, který způsobuje další opakování diety, další oslabování organizmu a ztrátu další svalové hmoty. Existuje široká škála sportovců, kteří v průběhu roku redukují svou váhu i o desítky kilogramů a přesto si udržují svou formu a svěžest i zdraví.

 

Jak tedy tito sportovci tedy hubnou, aniž by ztráceli výkonnost? Rozhodně ne dietou. Jedná se o komplexní tréninkový plán, který zahrnuje jak správné posilovací cvičení, aerobní aktivity a dobrý stravovací plán. K takovéto redukci tělesného tuku se nedochází samozřejmě jednoduše. Tuk pro tělo znamená zásobu energie a takové zásoby se tělo samozřejmě nerado zbavuje. Při špatném provádění si organizmus raději sáhne na zásoby svalové hmoty. Je tedy potřeba zajistit optimální stravu, ve které jsou zastoupeny veškeré potřebné živiny. Dále třeba donutit se hýbat. Správným cvičením zpevňovat tělo a posilovat svalstvo. To svaly dávají našemu tělu ten správný tvar. A je potřeba dělat dostatečné množství aerobního pohybu. Běhat, šlapat na kole, skákat přes švihadlo… Z počátku stačí i třeba hodina usilovnější chůze třikrát týdně.

 

Každý člověk hubne jinak. Často nejdříve mizí nebezpečný tuk, který se ukrýval uvnitř našeho trupu a omezoval naše plíce, srdce a další orgány. Následuje zpravidla tuk, jenž je prorostlý do našeho svalstva a až na konci mizí podkožní tuk, jenž je většinou příčinou, proč lidé přijdou něco dělat. Někdo, jak jsem říkal, ukládá tuk nejvíce kolem pasu a jelikož tam je nejsilnější vrstva bude na tom místě také hubnutí probíhat nejdéle. Tuk totiž mizí po celém těle stejnou rychlostí. Nicméně pokud ho má někdo na pažích centimetr a kolem pasu centimetrů dvacet, tak poté co na pažích bude zbývat tuku milimetr, bude kolem pasu stále zbývat kolem dvou centimetrů. Existují samozřejmě i léky a substance, které proces hubnutí spouští a pomáhají opravdu spalovat tělesný tuk a nastartují hubnutí. Jedná se však většinou o substance, které poměrně pečlivě ve sportu střeží antidopingový výbor jako například efedrin, růstové hormony a podobně. Před používáním těchto prostředků důrazně varuji, všechny tyto látky poškozují zdraví. Jedná se často o léky, jejichž použití předepisuje a sleduje odpovědný lékař. Takže pokud mohu doporučit podle vlastních zkušeností, nespoléhejte na zázračné hubnutí břicha, které způsobí nějaké prášky, zázračné cviky, spalovače tuků nebo zázračné cvičební stroje na doma.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 00.53