MasterCAM nově na českém trhu

Mastercam je stále číslo jedna mezi CAD/CAM systémy v počtu prodaných licencí na celém světě. Poslední průzkum nezávislé společnosti CIMdata, Inc., o počtu prodaných licencí CAM systémů jasně ukazuje, že program Mastercam společnosti CNC Software je nejvíce používaným CAM programem na celém světě za posledních 13 let. Se svým počtem téměř 125 000 instalací po celém světě má Mastercam více než dvakrát více instalací než jeho největší konkurent. Firmy celého světa pracují každý den úspěšně s programem Mastercam. Některé vznikly tak, že jejich majitelé si ze svého hobby udělali zaměstnání a založili úspěšné firmy. Jiné představují globálně jednající firmy, které se spoléhají na Mastercam, aby vytvářely efektivní a úspornou produkci a prodávali optimální kvalitu.

Anotace
Mastercam je nejrozšířenějším CAM systémem na světě.

Cílem firmy Sonetech, s. r. o., je dostat Mastercam na přední místo i na našem trhu, tak jako je tomu v ostatních státech.

Kde všude lze Mastercam použít

Mastercam je CAD/CAM systém, který pokrývá standardní oblasti CAM systému, a to frézování, soustružení a drátové řezání. V moderní době, kdy se technika

a výroba úzce specializuje na určité oblasti, přichází Mastercam s moduly přímo určenými pro tyto výrobce. Jedná se o moduly Router, Art, MouldPlus, Automold a další. Podívejme se, co jednotlivé moduly přinášejí.

Frézování

Modul Frézování je výkonným nástrojem pro efektivní frézování součástí rozmanitých tvarů od jednoduchých kontur až po složité trojrozměrné tvary, samozřejmostí je práce s modely. Pomocí praktického rozdělení programu Mastercam na různé úrovně si zákazník může vybrat právě tu úroveň, která mu nejlépe vyhovuje jak po stránce pracovní, tak i finanční. Z každého nižšího stupně lze kdykoliv přejít na stupeň vyšší (update), a to jen za pouhý cenový rozdíl mezi stupni. Na základě těchto vlastností lze definovat obrábění drah pomocí jednoduchých křivek, jednotlivých i vícenásobných ploch nebo přímo celých modelů těles.

Anotace
Modul Frézování je k dispozici v několika úrovních až po pětiosé frézování.

Anotace
K dispozici je velké množství frézovacích strategií, jednou z nich je např. trochoidální frézování.

Nedílnou součástí systému Mastercam je možnost vlastní tvorby podkladů pro tvorbu drah, nebo lze využít různých formátů CAD systémů, například IGES, Parasolid, SAT, AutoCAD, Inventor, SolidWorks, SolidEdge, CATIA, Pro/ENGINEER a další. Nechybí zdeasociace změn provedených na modelu a jejich následné promítnutí do již vytvořených drah nástrojů. Pomocí funkcí Sledování souborů a Rozpoznání změn lze udržovat dráhy nástrojů stále v aktuálním stavu.

Modul Frézování obsahuje všechny obráběcí cykly pro frézování různých tvarů. Mezi ně patří frézování kontury, kapsy, čelních ploch a vrtání. Tyto cykly lze rozdělit na hrubovací a dokončovací operace. Hrubování je zaměřeno na rychlé a efektivní odebírání velkého množství materiálu. Dokončovací operace jsou specializované na konečnou úpravu obráběného tvaru. Mastercam X2 Frézování navíc obsahuje speciální dokončovací operace pro vyhledání a odstranění zbytkového materiálu, který zůstane na obrobku po předchozích operacích. Tyto cykly jsou určeny přímo pro oblasti, do kterých se předchozí cykly nedostaly. Mastercam X2 Frézování rovněž obsahuje silné funkce a velice obsáhlé strategie pro hrubování a dokončování v pěti osách.

Simulační část umožňuje verifikaci vygenerovaných drah přímo na zvoleném modelu polotovaru. Umožňuje zobrazení průběhu obrábění, postupného vytváření součásti a kontrolu nežádoucích kolizí nástroje s polotovarem i strojem.

Anotace
Simulace obrábění umožňuje verifikaci vygenerovaných drah, zobrazení průběhu obrábění a kontrolu nežádoucích kolizí.

Soustružení

Modul Soustružení umožňuje definování drah pro soustružení a následné generování programu pro zvolený stroj. Modul je plně propojen s ostatními moduly programu Mastercam a umožňuje vzájemnou spolupráci a předávání dat.

I zde je, stejně jako u frézování, samozřejmostí načítání externích souborů vytvořených v jiném CAD systému. Druhou výhodnější možností je vytvořit model přímo v programu Mastercam a využít tak výhodu, kterou Mastercam poskytuje a kterou je asociativita modelu. Ta se projeví tak, že při jakékoliv změně provedené na modelu se tato změna automaticky promítne do vstupních dat pro obrábění a uživateli bude nabídnuta možnost aktualizace drah nástroje podle aktuálních rozměrů. Součástí modulu Mastercam X2 Soustružení je funkce pro vykreslení drah nástroje a verifikace v tělese. Tím lze provést kontrolu správnosti programu včetně detekce kolizí.

Anotace
Stávající moduly lze podle potřeby kdykoliv upgradovat na vyšší, až po kombinaci soustružení a frézování.

Stejně jako modul Mastercam frézování má i modul soustružení několik úrovní, přičemž například základní úroveň ve 2D obrábění obsahuje též 3D konturování s C osou. Další vyšší stupeň obrábění vzniká automaticky v kombinaci s modulem frézování.

Drátovka

Modul Drátovka umožňuje generování drah nástroje pro dvouosé i čtyřosé drátové EDM stroje. Nabízí pokročilé způsoby v generování úkosů, automatického zaoblení rohů a nastavení dalších parametrů pro definování dráhy řezu. Mastercam X2 Drátovka poskytuje grafické programování s podporou „click-and-drag“ umístění myší a s možností opakování drah nástroje bez nutnosti vytvářet novou geometrii.

Anotace
Modul Drátovka umožňuje generování drah nástroje pro dvouosé i čtyřosé drátové EDM stroje.

Mastercam X2 Solids

Modul Mastercam X2 Solids je vlastní vynikající modelář pro tvorbu těles a jejich případnou úpravu po načtení z cizího prostředí. Vlastní znamená bezproblémový a laciný. Velké množství uživatelů používá tento modul i ve své firemní konstrukci bez použití obsáhlých a drahých externích modelářů.

Mastercam X2 Art

Mastercam X2 Art je software přinášející svou sílu a zkušenosti v obrábění do oblasti uměleckého řemesla a tvorby reliéfů. Je navržen pro řemeslníky pracující se dřevem, rytce, výrobce nábytku, zakázkovou výrobu, výrobce prstenů a šperků a mnoho dalších, kteří pracují v oblasti umělecké výroby. Software umožňuje importovat výkresy ze skenovaných bitmap, ilustračních programů, jiných CAD/CAM programů, nebo je lze vytvořit přímo v Mastercam X2 Art.

Pomocí modulu Art lze 2D nákresy, klipy, fotografie a CAD soubory „přivádět k životu“ přenesením na obrazovku a opracováním pomocí speciální dráhy nástroje. To, co by například rytci nebo zakázkovému výrobci nábytku či jinému umělci trvalo týdny, dá se nyní zvládnout během několika minut.

Nadstavby

Mastercam je hodně otevřený systém pro partnery, takže některé firmy ve světě vytvářejí nad jádrem programu Mastercam další výkonné nadstavby, které uživatelům pomáhají v řešení i těch nejsložitějších úloh.

MoldPlus pro Mastercam

První z řady programů běžících na bázi programu Mastercam, známý mezi uživateli pod názvem „Electrode Maker“ (tj. Výrobce elektrod), je výkonný program zkracující čas potřebný pro výrobu elektrod až na pětinu oproti času, který je normálně zapotřebí.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 06.02