Tento model třídícího zařízení je používaný na SŠ-COPT Kroměříž při výuce automatizace a mechatroniky.

Fotografie zařízení:

 

Nákres zařízení:

Funkce a možnosti:

Základní části modelu jsou: horní zásobník, nakloněná rovina a spodní zásobník se třemi oddělenými komorami. Velikost náklonu je možné měnit pomocí nastavovacího mechanismu ve třech stupních.

V tomto zařízení jsou veškeré pohony čistě elektrické. Zařízení ne uzpůsobeno k řízení buďto ručnímu nebo pomocí připojeného programovatelného automatu, popř. jiného obdobného řídícího systému.

Model je osazen pěti kývavými elektromotory (motor 1 až motor 5), sloužícími pro ovládání výhybek, pro vypouštění kuliček z horního a spodního zásobníku. Na ovládacím panelu jsou 3 kontrolky, které mohou být rovněž využity při programování úloh řízení, např. jako informace o stavu zařízení.

Senzorická část obsahuje tři optické snímače (snímač 1 až snímač 3), zapojené jako optické závory za využití optických vláken a prostoru horního zásobníku se nachází analogový optický snímač.

Model je možno použít pro programování úloh kombinačního i sekvenčnío charakteru. Funkci čítače je možné programovat při úloze dávkování určitého počtu kuliček do jednotlivých zásobníků. Časovače se dají využít při třídění podle rychlosti pohybu kuličky, měřením doby, za kterou urazí kulička vzdálenost na nakloněné rovině mezi snímačem 2 a 3.

Základní úlohu, kterou je možné na tomto zařízení programovat může být vypouštění kuliček v určitých časových intervalech (využití nastavitelné časové základny) a ovládání výhybek (využití programování paměťových funkcí) tak, aby se příslušné oddíly spodního zásobníku plnily daným počtem kuliček (uplatnění funkce čítače).

Využití analogového snímače pro rozpoznání barev kuliček vyžaduje znalost problematiky zpracování analogových signálů v PLC a práci s registry. Ukázku takovéhoto programu můžete vidět na následujících animacích.

Popos obrázku:
- motory 1,2,3 ovládají výhybky, motor 4 ovládá vysypávání roztříděných kuliček ze zásobníku, motor 5 otevírá vypouštěč kuliček

 

 

Animace se znázorněním aktivity senzorů a jednotlivých motorů

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.34