V tomto článku je opsán model třídící linky, používaný na SŠ-COPT Kroměříž při výuce automatizace a mechatroniky. Tento model je uzpůsoben pro řízení pomocí programovatelného automatu.

Vstupy i výstupy z modelu jsou vyvedeny na 2 samostatné CANNON konektory, kterými si dá snadno a rychle připojit k řídícímu systému.

Fotografie skutečného modelu:

Linka je vybavena pásovým dopravníčkem, jež je poháněn samostatně ručne spínamým elektromotorem. Podél dopravníku jsou asazeny 3 dvojčinné pneumotory (ve schématu označeny písmeny A-D), které slouží k vyhazování materiálu z dopravníčku do zásobníků. Další dvojčinný pneumotor (D) slouží k vysouvání materiálu ze zásobníku na dopravník. Pneumatické válce jsou řízeny bistabilními rozváděči.

Model je možno použít pro třídění materiálu podle pozice, v níž mají umístěn kovový prvek. Ten může být umístěn na destičce buďto vlevo,  vpravo, uprostřed nebo nemusí být na destičce vůbec přítomen.

Pozici kovového segmentu signalizuje vždy jeden ze tří indukčních snímačů, umístěných nad dopravníkem v místě vysunutí ze zásobníku.

Na animaci je znázorněna fukkce programu, který linku řídí tak, že třídí materiál podle pozice kovového prvku. Materiál bez kovové části jede vžda až na konec doravníku, zatímco materiály s kovovým prvkem se v závislosti na jeho pozici třídí tím, že je vžda příslušný motor vyhodí z dopravníku do zásobníku na tento typ dílu.

Pokud by byly pneumatické válce osazeny snímači koncových poloh a pásový dopravník inkrementálním snímačem polohy, bylo by řešení jednodužší. Náš model však tímto vybaven není, tak se programování musí řídit časovou synchronizací.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.34