Portálový pojezd s přísavkou

Tento model portálového pojezdu s přísavkou je používaný na SŠ-COPT Kroměříž při výuce automatizace a mechatroniky. Je součástí rozsáhlejšího seskupení, jež je celkem tvořeno čtyřmi samostatnými modely. Jednotlivé modely – pracoviště je možno řídit buď to samostatně nebo využít komunikačních vstupů/výstupů a naprogramovat jej jako komplex pomocí čtyř samostatných PLC se vzájemnou součinností.
Dalšími modely v tomto uskupení jsou podavač materiálu, modul – operace lisování a dopravník s možností rozpoznání typu materiálu (kov/nekov) a jeho vystředění.

Pohled na celé seskupení, tvořené čtyřmi modely:

 

Vstupy i výstupy z modelu jsou vyvedeny na 2 samostatné CANNON konektory, kterými je možno zařízení snadno a rychle připojit k řídícímu systému - PLC.

 

Fotografie skutečného modelu:

Funkce a možnosti modelu:
Pojezd portálu má možnost posuvného pohybu vlevo/vpravo díky lineárnímu bezpístnicovému dvojčinnému pneumotoru. Tento typ pohonu mu umožňuje zastavení v libovolné poloze. V těchto osách je zařízení osazeno inkrementálními snímači pohybu. Řídící systém má tak možnost určit relativní polohu pojezdu. Koncové polohy pojezdu jsou signalizovány magnetickými snímači.
Pojezd je osazen přísavkou na výsuvné části, která je poháněna dvojčinným pneumotorem ovládaným monostabilním rozváděčem. Krajní polohy vysunutí jsou signalizovány magnetickými koncovými snímači.
Potřebný podtlak pro přísavku je vytvářen pomocí ejektoru. Vzduch pro ejektor je spínán elektromagneticky ovládaným monostabilním rozváděčem.

 

Model je možno použít pro programování sekvenčních úloh s využitím čítače pro registraci polohy pojezdu.
Standardní úlohu, kterou umožňuje toto zařízení provádět je ukládání materiálu v podobě plastových destiček na různé pozice, např. na základě informace od předcházejícího zařízení.

 

Animovaná ukázka možné funkce:

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.34