AMAVET byl založen 4. ledna 1990 za účelem rozvoje vědeckých aktivit ve volném čase dětí a mládeže v České republice. Momentálně pracuje 14 Center pro děti a mládež, která pravidelně navštěvují asi 3 000 mladých lidí. Mezi hlavní oblasti zájmu patří informační technologie, vědy o životním prostředí, biologie, astronomie, modelářství. Kluby AMAVET jsou rovněž činné na základních a středních školách a v centrech pro volný čas. Celkový počet členů AMAVET v celé České republice přesahuje 5 000.

Jednou z nejdůležitějších částí aktivit AMAVET je vyhledávání a další rozvoj mládeže s vědeckým a technickým nadáním.

AMAVET organizuje soutěže vědeckých projektů středoškolské mládeže, které poskytují talentovaným jedincům příležitost k rozvoji tvůrčích aktivit na poli vědy a techniky. Vítězům národních kol je umožněno účastnit se takových mezinárodních výstav jako je ESI. Výstavy ESI se konají od roku 1987 a v těchto letech měli vítězové možnost prezentovat své projekty v Amarillo v USA, v Kuvajtu a v roce 1997 se konala výstava ESI v Pretorii v Jižní Africe.

Mezi další důležité aktivity AMAVET patří vědecké exkurze v zahraničí. Od roku 1990 vycestovalo přes 8 000 mladých lidí do vědeckých center ve Francii, Velké Británii, Belgii, Švédsku, Německu, Norsku, Španělsku a Maroku pod záštitou AMAVET. Asociace také zve skupiny zahraniční mládeže do České republiky.

I tento rok se koná pod záštitou této organizace soutěž vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže EXPO SCIENCE AMAVET. Přihlašovací formulář lze nalézt na stránce http://www.amavet.cz

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 09.36