Zde vložte text nového dokumentu...

Autor

Vít Vladimír

Vydal / výrobce

BEN - technická literatura

Rozsah / vazba

720 stran B5 / vázaná V8

Vydání

1.

ISBN / EAN

80-86056-04-X / 9788086056043

Cena v BEN

150,00 Kč (včetně 10% DPH)

 

V novém zpracování problematiky celé televizní techniky se autor snaží pojednat nejen o těchto současných nových technologiích, ale i o výhledových směrech vývoje televizního vysílání. Čtyřicetileté období soustavy černobílé a 25leté údobí barevné slučitelné televize v původní podobě a její obvodová zapojení utajená v rozsáhlých mnohofunkčních integrovaných obvodech pomalu končí a začíná evoluční přerod na televizi s komprimovaným číslicovým signálem zahrnující v sobě i televizi s velkou rozlišovací schopností (HDTV) a širokoúhlý formát obrazu 16:9.

Tato kniha pojednává o současných přenosových soustavách NTSC, SECAM, PAL, MAC. Po výkladu a přehledu televizních norem se uvádějí stručné základy teorie vzorkování a spekter číslicového televizního signálu, podle které se snažili vědečtí pracovníci v laboratořích zdokonalit stávající soustavy na přechodnou dobu před televizi s velkou rozlišovací schopností, jako jsou nové soustavy Q-PAL, PAL Plus, D2-MAC, HD-MAC, MUSE apod.

Velká část knihy je věnována jednotné televizní soustavě s komprimovaným číslicovým signálem MPEG 2 ve zdrojovém kódování i moderním způsobem kanálového kódování QAM, QPSK, OFDM s ochranami FEC. Doplňkem knihy je výklad normy teletextu WST a základy družicového vysílání. Jako čtvrtá kniha se připravuje část popis studiových zařízeních a vysílačů.

V dodatkách najdete tabulky zvláštních kanálů a seznam států podle použitých norem a soustav. Nechybí ani rozsáhlý výčet literatury, závěr a rejstřík.

 

Stručný obsah

1. Základy nauky o světle.

2. Základy televizního přenosu, základní televizní soustavy a normy.

3. Zdokonalené televizní přenosové soustavy.

4. Komprimovaný číslicový televizní signál.

5. Televize s velkou rozlišovací schopností – HDTV.

6. Přenos signálů a informací v zatemňovacích intervalech.

7. Družicový přenos.

8. Přílohy.

 

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.24