Autor

Dobeš Josef, Žalud Václav

Vydal / výrobce

BEN - technická literatura

Rozsah / vazba

768 stran B5 / vázaná V8

Vydání

1.

Prodáváno od

26.10.2006

ISBN / EAN

80-7300-132-2 / 9788073001322

Cena v BEN

999,00 Kč (včetně 10% DPH)

Nová publikace shrnuje ve svém prvním oddílu teoretické základy radioelektroniky, především pak základy teorie signálů a systémů. Jsou zařazeny některé nové teoretické partie, které se začínají aplikovat v moderních rádiových obvodech i systémech. Následující část knihy se zabývá aplikovanou teorií, především potom obecnými otázkami rádiového přenosu. Probírá se zde zdrojové a kanálové kódování, včetně nejnovějších metod. Rovněž podrobně se analyzují nové typy digitálních modulací a metody mnohonásobného přístupu, zejména potom kódového přístupu CDMA.

Úplně nový je druhý oddíl publikace, zabývající se analýzou a syntézou radiotechnických obvodů a subsystémů. Předchozí vydání knihy zpracovávalo tuto tematiku ještě klasickým způsobem, bez jakékoliv podpory počítačem. V  novém vydání knihy je návrh radiotechnických obvodů a subsystémů založen důsledně na metodě CAD (Computer-Aided Design), tedy na návrhu podporovaném počítačem, který odstraňuje většinu nedostatků klasických návrhových postupů. Druhý oddíl je rozdělen na dvě základní části. První je věnována modelům prvků nejčastěji používaným v obvodech radiotechniky, tj. zejména modelům vysokofrekvenčních tranzistorů a přenosových vedení. Druhá část pojednává o moderních algoritmech pro analýzu a optimalizaci radiotechnických obvodů a subsystémů.

Třetí oddíl knihy je zaměřen na konkrétní typy rádiových komunikačních systémů. Stručná pozornost je zde věnována digitálnímu rozhlasu DAB a digitální televizi DVB. Podrobně se probírají pozemní mobilní telekomunikační systémy, zejména pak celulární sítě, rádiové lokální sítě W LAN a personální sítě PAN. V oblasti celulárních sítí se popisuje standard 2.generace GSM, včetně svých vývojových variant GPRS/EDGE. Zvýšená pozornost je věnována nastupujícímu standardu 3.generace UMTS a jeho budoucím verzím HSDPS aj. Podrobně se zkoumají také rádiové lokální sítě W LAN. Samostatné kapitoly jsou vyhrazeny personálním sítím Bluetooth a UWB. V oblasti technologie rádiových systémů je hlavní pozornost zaměřena na problematiku softwarového rádia, které bývá označováno za jeden z nejvýznamnějších fenoménů radiotechniky počátku 21. století.

Stručný obsah

  1. Rádiové signály a systémy
  2. Modulace a kódování
  3. Radioelektronické obvody a subsystémy
  4. Modely polovodičových prvků
  5. Algoritmy pro návrh elektronických obvodů
  6. Technika rádiového přenosu

 

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.24