Oba čerství nositelé ceny vděčí za svůj úspěch jedné z nejběžnějších látek kolem nás i ve vzdáleném vesmíru, uhlíku. Navíc jeho velmi úsporné formě, ve které jsou jednotlivé atomy uspořádány do šestiúhelníků tvořících v podstatě dvojrozměrnou vrstvu o tloušťce jednoho atomu. Fyzikům se podařilo prokázat, že tento neobyčejný materiál, grafen, má i neobvyklé vlastnosti, vyvěrající z tajemných hlubin kvantového světa.

Geim a Novoselov první miniaturní kousek grafenu získali z běžné tuhy (grafitu). Pomocí obyčejné lepicí pásky se jim podařilo oddělit drobounký plátek, jakousi „vločku“ grafitové jednoatomární vrstvy, což je vlastně grafen.

Grafen je vskutku obdivuhodnou látkou. Je nejtenčí, ale i nejpevnější (v propočtu na tloušťku). Je vynikajícím vodičem elektřiny a v přenosu tepla nemá konkurenta. Grafenová monovrstva je zcela průhledná, ale její hustota nedovolí proniknout ani malým atomům helia.

Díky vynikající průhlednosti a vodivosti je grafen ideálním materiálem pro výrobu transparentních dotykových displejů, světelných panelů a zdá se, že i solárních článků. Příměs grafenu v plastech z nich dělá vodiče elektřiny, zvyšuje jejich tepelnou odolnost a mechanickou pevnost. Grafenem dodaná houževnatost umožňuje vývoj nových kompozitů, které jsou nejen extrémně pevné, ale zároveň pružné a lehké. A to vše jsou vlastnosti ideální pro výrobu satelitů, letadel, aut…

Stručná historie grafenu:

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 00.33