Cíl tohoto příspěvku

Pomoci učiteli, aby vedl žáky:

  • ke správnému uplatňování platných zákonů,
  • k logickému myšlení,
  • k vyhodnocování informací bez předsudků, ale s rozvahou.

 

Lindenský experiment

Popis zařízení

Při pokusu byl použit permanentní magnet ve tvaru U, ve spojení s deskovým kondenzátorem vloženým mezi jeho ramena a cívkou, navinutou na horním konci tělesa magnetu. Konce cívky jsou spojené a vytváří vodivý rám. Tato sestava údajně vytváří napětí.

 

Princip

se zdá jednoduchý. Přesto se ho dosud údajně nikomu nepodařilo odhalit. Analýzu lze provést na základě teorie J.C.Maxwella. Permanentní magnet vytváří bez jakéhokoliv měřitelného příkonu dva víry v maxwellovských hladinách energie. Na tomto místě je narušena rovnováha, což se projevuje například tím, že se na vývodech smyčky protahované víry mezi póly magnetu vytváří (indukuje) elektřina. Je to v souladu s objevem M. Faradaye, na jehož principu odedávna fungují všechny naše elektrické stroje.

 

Průběh pokusu

Když mezi póly magnetu vložíme deskový kondenzátor (viz schéma Lindenského experimentu) nenaměříme na jeho vývodech žádné napětí. Ani kývání magnetem nám zde nepomůže. Vynálezce Baumann pak vsunul do mezery mezi póly magnetu kondenzátor sestavený  z několika plechů a destiček dielektrika a vyzval přítomné, aby jeho vývody připojili k voltmetru. (Vzhledem k tomu, co se stalo, šlo v zřejmé porušení zásad bezpečné práce)! Ten k jejich překvapení ukazoval napětí 700 V! 
Tento zdánlivě jednoduchý pokus se ale nikomu nepodařilo úspěšně zopakovat…

 

Vysvětlení

Jestliže žáci uvažovali správně, zaslouží si pochvalu (odměnu). Pokud ale žáci nevyhodnotili problém sami, je řada (opět) na učiteli.Pravděpodobné vysvětlení je, že smyčková anténa, kterou vytváří zvláštně spojená cívka, přijímá signál. Z generátoru, který je v Baumannově domě. Napovědět mohou rozměr dipólu, případně i permeabilita použitého magnetu. Magnetické pole cívky ovlivnilo pole permanentního magnetu. Indukovalo se napětí.

Jiné vynálezcovo zařízení – Baumannovy kotouče. Pohled zepředu a zezadu..


Bližší informace

Více o Lindském experimentu nebo Baumannových kotoučích najdou zájemci ve zdrojích tohoto příspěvku (dlouhá adresa).

Zajímavé může být i vyhledávat dle hesla energie jinak.

Umíte-li německy, můžete se podívat na http://www.hcrs.at.



Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 09.07