PADS je výkonný softwarový balík, který svojí modulovou konstrukcí umožňuje vytvoření konkrétní konfigurace přesně podle potřeb uživatele. Základem jsou PADS Logic pro kreslení schémat a PADS Layout  pro návrh desek plošných spojů včetně autorouteru. K dipozici jsou i konvertory schémat, desek a knihoven z jiných návrhových systémů a návaznost na další programy (HyperLynx, CAM350, atd.)

Programy PADS Logic a PADS Layout tvoří ucelené návrhové prostředí; sdílí společnou knihovnu součástek a mají stejný manažer knihoven. Oba umožňují definovat nastavení návrhových pravidel. Pomocí ECO funkce je možné přenášet zpětně změny ze schématu do desky plošných spojů a naopak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V PADS Logic po nastavení prostředí (velikost výkresu, jednotky, barevné schéma, atd.) kreslíme schéma umístěním a propojením schématických značek součástek vybraných z knihoven. Podle potřeby můžeme součástky editovat, vytvářet nové nebo nahrát do systému celou novou knihovnu. Výstupem tohoto programu je nejčastěji tisk schématu a  soupisky součástek. Pro samotný návrh DPS je nezbytné vygenerovat tzv. netlist, což je seznam všech součástek a jejich vzájemného propojení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Také v PADS Layout můžeme nastavit prostředí a především návrhová pravidla (počet vrstev, tloušťku spojů, izolační mezery, atd.), pokud jsme tak neučinili v programu Logic a nepřenesli nastavení současně s vytvořeným netlistem. Po jeho importu se nám na pracovní ploše objeví naskládané na sebe obrysy pouzder všech součástek. Při jejich rozmístění do vytvořeného obrysu desky nám pomáhá systém vzdušných spojů (někdy též „gumových“), který při pohybu součástek neustále ukazuje vzájemné propojení. Ruční rozmístění lze doplnit i rozmístěním automatickým. Pak již následuje routování neboli vytváření spojů, tj. budoucích vodivých cest, které může být ruční, poloautomatické či automatické. Výstupem je nejčastěji obrazec plošných spojů.

Podrobnější popis práce v prostředí PADS naleznete v sekci Návody.

 

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 08.19