Programátor zadá do řídícího systému souřadnici, kde má nástroj najet, tato instrukce se pošle akčnímu čnenu (servopohonu), které začne posouvat vřeteno a řídící systém neustále snímá aktuální polohu nástroje.V době, kdy se blíží do požadovaného místa se začne posuv zmenšovat tak, aby nástroj dojížděl do koncového bodu nulovou rychlostí.

Řídící systém- jedná se vlastně o pc , které je vybaveno několika postprocesory přispůsobené pro rychlé a přesné přepočítání souřadnic jakou jsou hlavně radiusy, frézování kapes, řezání závitů a mnoha dalších složitějších informací. Tyto pc pracují v předstihu tzn. že mají spočítany až 2000 řádků souřadnic, kde musí nástroj projet  (dle typu  stroje). Toto se děje ve několika vteřinách ještě předtím než se vykoná celý program. Následně se vše odehrává v reálném čase.

Akční člen - v dnešní dobe se používají asynchroní nebo synchroní motory s elektronickou komutací. Toto provedení bez komutátoru umožňuje dosahovat vyšších výkonů,lepšího chlazení a hlavně vyšší životnosti s minimální údžbou. Lze také používat stejnosměrné motry s cizím buzením, které mají ve statoru i rotoru cívky s polovými nástavci. Jejich výhody jsou podobné jako u asynchroních a synchroních motorů s tím rozdílem, že mají klasický komutátor.

Řízený prvek - suport který je poháněn servopohony spojenými s kuličkovými šrouby.

Odměřování polohy se dělí:

ABSOLUTNÍ SNÍMÁNÍ POLOHY- při tomto režimu stroj při změně souřadnice vždy vychází od nuly obrorku. Do programu se zadávají souřadnice bodů, které se počítají od nastavené nuly obrobku  a je zde výhoda ta , že  pokud je pogramu chyba tak stroj např. vyfrézuje drážku na jiném místě než chceme, ale VŠECHNY ostaní otvory, radiusy atd. budou správně. Z toho vyplývá, že nalezení chyby je v podstatě jednoduché a spočívá v přepsání jednoho řádku programu.

INKREMENTÁLNÍ SNÍMÁNÍ POLOHY- souřadnice se určují připočítáváním nebo odečítáním ujeté vzdálenosti k předchozímu bodu. Senzor je většinou upevněn na zadní straně servopohonu přímo na  jeho hřídeli. Jde o kotouč, ve kterém jsou v přesných vzálenostech rozmístěny miniaturní díry, které při otáčení kotouče  přerušují světelný paprsek dopadající na senzor. Nevýhodou je nutnost po každém zapnutí stroje najetí do referenčního, kdy dochází ke sjednocení souřadnic stroje s odměřovacím systémem a  také při zadání jednoho chybné souřadnice budou VŠECHNY následující souřadnice POSUNUTY o tuto chybu.


Způsob snímání- existuje mnoho provedení.Na suportu je připevněno pravítko (skleněné), na kterém jsou rysky v podobě svislých čárek. Tyto ryskyky bývají vyrobeny z materiálů, které dobře odráží svetlo. Před pravítkem je světelný zdroj jehož svetlo prochází  pravítkem. Při pohybu suportu i s pravítkem je svetlo přerušováno právě těmito ryskami, což má za následek, že příjmač z druhé strany pravítka dostává přerušované signály , které informují systém o ujeté vzdálenosti.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 06.22