Nejdříve letmé seznámení s principem nejběžněji používaných krokových motorů

Krokové motory jsou používány pro pohony s potřebou přesného nastavení polohy, bez nutnosti zpětné vyzby. Krokový motor se pootočí jedním řídícm impulzem i jeden úhlový krok.

Při pomalých otáčkách - do 20 kroků za sekundu, je pohyb rotoru znatelně trhaný (krokový). Při vysoké frekvenci ovládacích impulzů může dojít ke ztrátě kroku a prokluzu.

Princip jednofázového čtyřtaktního řízení:

- jednofázové řízení unipolární ho krokového motoru spočívá v tom, že se střídavě v daném sledu po sobě zapínají jednotlivé cívky, vytváří se tak točivé magnetické pole, které je následováno rotorem s permanentním magnetem

Pozn. v případě bipolárního řízení se počítá i se změnou polarity napájení na jednotlivých cívkách, takovéto řízení je náročnější na obsluné řídící obvody.

 

Animace 4-fázováho unipolárního řízení a časový průběh signálů na cívkách A,B,C,D:

 

Takovýto průběh ovládacího signálu dokáže nejlépe vytvořit jednoduchý mikrokontroler s vhodným programem. Příklad zapojení takovéto řídící jednotky je na následujícím schématu. Pro řízení je využit mikrokontroler PIC 16F84.

 

Řešení s ovládacími signály pro nastavení rychlosti krokování a ovládáním směru rotace je na nésledujícím schématu. K řízení je použit jednoduchý a levný PIC 12F629. Ovládací program pro ty , kteří se nechtějí pouštět do složitějšího programování mikrokontrolérů je možné stáhnout na stránkách tvůrce této varianty.
ZV zapojení je nutno doplnit blokující diody pro spínací tranzistory. Zobrazené typy součístek jsou pouze orientační.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 05.44