V průmyslové automatizaci se stále častěji objevují snímače s integrovanou funkcí teach-in.

Jedná se o tzv. inteligentní snímače, jež jsou opatřeny tlačítkem teach-in, které umožňuje  jednoduše a pohodlně nastavit snímací vzdálenost, případně dosah a potlačení pozadí. Kromě tohoto tlačítka pro ruční ovládání mohou být vybaveny i možností řízení funkce teach-in pomocí řídící jednotky, např. PLC.

Samoučicí funkce (teach-in) slouží u snímačů  nejčastěji k nastavení dosahu a snímací vzdálenosti, lze ji obvykle provést automaticky nebo manuálně.

Tato funkce může být na různých stupních komfortu ovládání a rovněž se mohou lišit i samotné možnosti u jednotlivých typů snímačů.

Úkolem je naučit snímač takové citlivosti, aby rozpoznal čirou tekutinu v nádobě a současně nereagoval na další předměty nacházející se za touto nádobou.

S obyčejným snímačem bez této funkce a možností přesného nastavování by byl tento úkol jen obtížně neřešitelný.

Pokud však použijeme snímač, který disponuje funkcí teacheach-in, jeho nastavení se dá realizovat přímo začleněním do řídícího programu (v PLC) nebo ho může technik provést ručně pomocí vestavěného tlačítka. Celá operace tak může trvat jen několik sekund.

Celý postup může vypadat např. takto:

  1. Přepneme snímač to režimu učení (ručně tlačítkem nebo přivedením signálu na patřičný vstup snímače)
  2. Před snímač postavíme předmět, který má detekovat - v  našem případě průhledná nádoba s čirou tekutino
  3. Stisknutí příslušného tlačítka, popř. přivedením signálu uložíme tuto hodnotu do nastavení snímače
  4. Předmět odstavíme a nahradíme jej takovým, na který nemá snímač reagovat sepnutím výstupu - prázdnou nádobou
  5. Nastavení se uloží opět patřičným signálem


U různých výrobců a typů se může postup samozřejmě lišit. Přesný postup a návod k instalaci bývá přiložen v technické dokumentaci snímače.

 

Funkce teach-in se však neuplatňuje jen u snímačů, ale můžeme se s ni setkat i v jiných aplikacích, jako kupříkladu začlenění přímo do programovatelného automatu.

Zavedení funkce teach-in do PLC je důsledkem na požadavek uživatelů pro snadnější programování a komfortnější obsluha. Takovýto systém nenutí uživatele systému ke studiu podstaty programování, ale stačí jen představa o funkčnosti zařízení.

Obdobné funkce se využívají u programování robotů, kdy se dá samotné rameno ručně nebo pomocí navigačních ovládacích prvků přímo polohovat a dosažené pozice ukládat do řídícího systému robota.

Stejnou filozofii využívají i výrobci PLC, když hovoří o implementaci funkce tlach-in. Je předpoklad, že s vývojem nových systémů se bude tato funkce objevovat stále častěji a to v nejrůznějších oblastech techniky.

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 05.43