OPTEL-1

 

 

 

 

 

 

 

 


Tento výukový soubor poskytuje široké spektrum úloh z oblasti optických komunikací a vláknové optiky. Umožňuje seznámení s jednotlivými bloky analogového i digitálního optického přenosového řetězce, dále studium modulací, přenos analogového signálu, digitálního signálu a přenos zvuku optickým kabelem. Soubor je řešen jako souprava modulárních bloků, ze kterých se optický spoj staví.  Součástí souboru je pracovní sešit se zpracovanými úlohami a jejich metodikou, popisem jednotlivých bloků a teoretickým základem.

OPTEL WDM

 

 

 

 

 

 

 

OPTEL-WDM je další rozšíření souboru OPTEL-1, který je zaměřen na demonstraci vlnového multiplexu WDM používaného pro zvýšení přenosové kapacity optického vlákna tím, že se vláknem najednou přenáší více informačních kanálů na různých vlnových délkách. Pomocí souborů OPTEL-WDM a OPTEL-1 je možné postavit jednoduchý WDM spoj s optickými odbočnicemi a filtry.

Pro zcela základní seznámení s vláknovou optikou slouží soubor Úvod do vláknové optiky.

Jde o velmi jednoduchý a názorný výukový soubor pro první seznámení s vláknovou optikou. S výukovým souborem je možné demonstrovat šíření světla ve vlákně, jeho navázání a vyvázání do resp. z vlákna a seznámit se s optickým konektorem, vláknem, kabelem, pigtailem a s principem spojování optických vláken. Součástí je i elektronická přednáška „Stručný úvod do vláknové optiky“ v PowerPoint.  Vhodné rovněž jako demonstrační pomůcka do fyziky.

 

 

Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.24