Elektronika I - učebnice

 

Autor: Bezděk Miroslav

Vydal / výrobce: Kopp

Rozsah: 271 stran A5

Vydání: 2.

Prodává: Nakladatelství BEN

Obj. číslo: 121137

Běžná cena: 249,00 Kč



 

Popis

Tato učebnice je určena pro 2. ročník středních průmyslových škol, integrovaných středních škol a učilišť a to pro obory kódu začínající číslicí 26.

Kniha je rozdělena do deseti kapitol.

V první kapitole se začíná s vysvětlováním základních pojmů z elektroniky a dále následuje výklad základů elektronických obvodů.

Ve druhé kapitole se pojednává o usměrňovačích, násobičích a stabilizátorech napětí, přičemž jsou zde včleněny i diody.

Třetí kapitola pojednává o zesilovačích, přičemž v jejím úvodu je věnována pozornost základní součástce zesilovačů – tranzistorům.

Čtvrtá kapitola je zaměřena na operační zesilovače.V  páté části je pojednáno o vícevrstvých spínacích součástkách.

V šesté kapitole jsou popsány oscilátory, které jsou zdrojem signálů v elektronických obvodech.

Námětem sedmé kapitoly jsou modulace a modulátory.

Tématem  osmé kapitoly jsou směšovače.

V deváté kapitole je popsán opak modulací – proces demodulace.

Tento první díl učebnice končí kapitolou pojednávající o integrovaných obvodech.

 

Elektronika II - učebnice

 

















 

 

 

Popis

Učebnice Elektronika II zaceluje mezeru v nedostatku učebnic pro slaboproudé obory. Tento díl je určen pro 3. ročník průmyslových škol, integrovaných středních škol a učilišť a to pro obory kódu začínající číslicí 26. Obsah učiva je koncipován jak pro potřeby učení, tak pro zasvěcení do dané tématiky vysvětlováním principů. Učebnice je rozdělena do pěti kapitol.

První část první kapitoly se zabývá vznikem elektromagnetického pole a jeho přenosem do okolí. Prostřední část této kapitoly se zabývá přenosem elektromagnetického vlnění po vedení a vlastností jednotlivých druhů vedení. Konec kapitoly se zabývá všemi druhy antén (vysílacími i přijímacími) a je zde    vysvětlena problematika anténních rozvodů.

Druhá kapitola se zabývá nejprve základními pojmy z elektroakustiky, dále principem činnosti mikrofonů a reproduktorů a popisem vícekanálových soustav.

Ve třetí kapitole jsou popsány principy záznamu a reprodukce zvuku – mechanický, magnetický a optický – kinematografie a „CD“ (DVD) technologie.

Ve čtvrté kapitole je popsán princip rozhlasového vysílání a příjmu, na konci kapitoly je naznačena koncepce digitálního vysílání.

V poslední páté kapitole je popsáno televizní vysílání. Začíná principem černobílé, pak barevné televize. Pokračuje vakuovými obrazovkami. Kapitola pak pokračuje popisem moderních zobrazovačů, od LCD a plasmových obrazovek až po laserové zobrazovače.

 

Elektronika III -učebnice



Naposledy změněno: neděle, 24. listopadu 2019, 01.12